Ga toch hiken – waarom je al weg had kunnen zijn

Spread the love

19 januari 2017 | Sommigen van ons zijn gebouwd om ondersteboven aan een touw aan een rots te hangen. Anderen minder. Gelukkig maar: er zijn genoeg andere toffe manieren om de wereld te ontdekken! Met hiken haal je op een uitdagende manier de natuur dichtbij. Let wel op: we hebben het hier niet over een beetje inspiratieloos rondstappen in geitenwollen sokken. Hiken gaat over: de zon op je gezicht! De geur van natte aarde, longen die zich vullen met tintelend frisse zuurstof en de verleiding van het onbekende. Heb je je veters al vastgeknoopt?

Hiken is gewoon wandelen, maar dan door ruiger terrein. Goed nieuws dus: dat betekent dat je er helemaal geen aanleg voor hoeft te hebben of er jaren voor moet trainen. Het is een rustige sport waar je zo ‘in kan stappen’ (leuk…) en waarbij het buiten bewegen je ook nog eens een goede work-out geeft.

‘STAP JE GEMAKKELIJK DOOR EEN MODDERPOEL OF TWEE?’

Kun je je ene voet voor de andere zetten, wil je veel van de natuur zien en stap je gemakkelijk door een modderpoel of twee? Beschik je daarnaast ook nog eens over enige mate van doorzettingsvermogen? Dan ben je er klaar voor!

Waar je ook bent, als je gaat hiken ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Open je voordeur, rits je jas dicht en het avontuur begint! Brandende benen terwijl je door de Spaanse Pyreneeën of langs de fjorden in het hoge noorden loopt. Zweten als een otter bij het beklimmen van de Tafelberg in Zuid-Afrika en heerlijk afkoelen in de wind wanneer je de top bereikt.

‘OOK NEDERLAND EN BELGIË HEBBEN MEERDAAGSE HIKING ROUTES’

Maar ook het binnenland kent volop mogelijkheden om te hiken: zelfs rondom de drukste steden ter wereld vind je prachtige trails om te verkennen. Ben je een echte avonturier? Dan ga je dus minstens een paar dagen achter elkaar op pad. Pak je tent in en verken – bijvoorbeeld – het prachtige Zuid-Frankrijk.

Liever dichter bij huis? Ook in Nederland en België zijn fantastische (meerdaagse) hiking routes te vinden! Probeer bijvoorbeeld eens het gehele Pieterpad te trotseren. Deze 498 kilometer lange route loopt van Pieterburen aan de Groningse waddenkust naar Sint-Pietersberg in de buurt van Maastricht.

Je kunt overal beginnen met hiken en er zo lang over doen als je zelf wilt. Hoe dan ook zul je plekken ontdekken in eigen land waar je nog nooit van hebt gehoord!

‘NIEMAND WIL KLOTSENDE SCHOENEN EN KLAPPERENDE TANDEN’

Ga je hiken, dan hoef je je niet te vervelen. Alleen het weer zorgt al voor de nodige variatie: regen en zonneschijn wisselen elkaar in rap tempo af. Houd er sowieso rekening mee dat zeker in de bergen het weer spontaan kan omslaan. En buitenmens of niet, niemand zit te wachten op zompig klossende schoenen of klappertanden van de kou.

Breng dus meerdere lagen (waterafstotende) kleding mee die je gemakkelijk aan- of uit kan doen bij temperatuurschommelingen. En zorg voor genoeg water, voor tijdens die superhete dagen.

‘LEG JE TELEFOON NEER EN GA ERVOOR’ 

Ben je er klaar voor? Vooruit dan! Trek die deur open en stap naar buiten. Niets is zo bevrijdend als in de natuur zijn. Open je ogen en baan je een weg tussen de bomen, rotsen en het hoge gras. Hiking geeft je de kans om te zien hoe ver je benen jou kunnen brengen.

Dus wandel dwars door die regenbui en lach om de modder op je broek. Laat de avonturier in jou je leiden over de onverharde paden. Blijkt nou toch dat hiken (echt) niets voor je is? Laat het vooral weten – we hebben nog wel een paar ideetjes 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *